RSS

IMPOZITAREA VENITURILOR DIN ARENDA IN ANUL 2012

22 aug.

 

IMPOZITAREA VENITURILOR DIN ARENDA IN ANUL 2012

 

Prin Ordonanta Guvernului nr.125/2011 publicata in Monitorul Oficial nr.938/30.12.2011 a fost modificat regimul fiscal al veniturilor obtinute din arendare incepand cu 01.01.2012.

 

În cazul arendarii bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

Daca arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

In anul 2012 pentru judetul Neamt preturile medii ale produselor agricole sunt stabilite prin Hotararea Consiliului Judetean Neamt nr.189/25.11.2011 ce se gaseste pe site-ul D.G.F.P. Neamt  la Sectiunea “Preturi medii la produse agricole”.

Contribuabilii care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de 15 zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

Important !

În cazul contractelor de arendare aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii care realizează venituri din arendă sunt obligaţi să îşi exercite în scris opţiunea privind modalitatea de impunere aleasă, prin încheierea unui act adiţional, înainte de data efectuării primei plăţi, care să fie înregistrat la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la încheierea acestuia.

 

In cazul veniturilor din arenda contribuabilii pot opta pentru:

– determinarea venitului in sistem real sau

– retinerea impozitului la sursa de catre platitorul de venit.

 

1.În cazul în care contribuabilii optează pentru determinarea venitului net din arendă în sistem real, acestia sunt obligaţi să precizeze în scris, în contractul/raportul juridic încheiat, la momentul încheierii acestuia. Modalitatea de impunere aleasă este aplicabilă pentru toate veniturile realizate în baza contractului/raportului juridic respectiv.

In termen de 15 zile de la incheierea contractului, contribuabilii au obligatia sa depuna la organul fiscal competent declaratia privind venitul estimat/norma de venit impreuna cu contractual incheiat.

Contribuabilii care realizează venituri din arendare şi care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real nu datorează plăţi anticipate.

Pana pe 25 mai a anului urmator celui in care se realizeaza venitul contribuabilii au obligatia depunerii formularului 200 “Declaratie privind veniturile realizate din Romania”.

In acest caz plata impozitului anual se efectueaza potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat. Impozitul se plateste în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

2.In cazul in care contribuabilii opteaza pentru retinerea la sursa a impozitului, venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul calculat şi reţinut pentru veniturile din arendă se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor sub forma de arenda a caror impunere este finala nu au obligatia depunerii formularului 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din Romania” .

Veniturile din arendare realizate în anul 2011 se declară în formularul 200 cu termen de depunere 25 mai 2012, plata impozitului efectuându-se pe baza deciziei de impunere anuală.

SURSA:http://www.finanteneamt.ro

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 22/08/2012 în Uncategorized

 

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: